Hari cuti baru ni tetibe rase teringin nak makan masam2 pulak.. Cam ibu2 mengandung pullak. Haha!! Tapi bukan yer.. Mengandungi lemak ade la T_T.. Syifa belum sedia nak ber'adik'.. Certanye kalo xpercaye.. Syifa nak baby tak?? Confirm dia menggeleng laju2.. Ummi pon same.. Leklu.. Huhu!!
Inilah 'pemasam' tekak yang saye maksudkan itu :)
Ikan Mabong Masak Asam Jawa
Bahan-bahannya :-
- 5 ulas bawang kecil - Dihiris
- 5 ulas bawang putih - Dihiris
- 2 inci halia - Dihiris
- 9 tangkai cili padi - Dibelah 2
- 1 sudu besar biji sawi
- 1 mangkuk air asam jawa
- 3 ekor ikan mabong yang digoreng dengan garam dan kunyit
Bahan-bahan lain :-
- 2 sudu besar minyak untuk menumis
- Garam dan Gula secukup rasa
Cara saya memasak :-
- Panaskan minyak dan tumiskan hirisan bawang merah, bawang putih, halia, cili padi dan biji sawi hingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih seketika.
- Masukkan ikan yang digoreng dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Biarkan seketika. Lagi lama lagi sedap sebab rasa masam tu akan meresap ke dalam ikan goreng tadi :)..
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas.
Dan inilah hasilnya..
Sekian..
hai ina...smalam puas godek cari blog ina, kat follower tu x der plak nama blog. sib baik ina komen, dpt gak akk buka blog.
BalasPadamSelamat berkenalan :)
Suka dapat kenal ngan akak :)
PadamTapi blog ina x semeriah blog akak la taw..
Blog syok sorang2 jer,hehe!!