Kebahagiaan Kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Isnin, 26 November 2012

Ikan Mabong Masak Asam Jawa

Hari cuti baru ni tetibe rase teringin nak makan masam2 pulak.. Cam ibu2 mengandung pullak. Haha!! Tapi bukan yer.. Mengandungi lemak ade la T_T.. Syifa belum sedia nak ber'adik'.. Certanye kalo xpercaye.. Syifa nak baby tak?? Confirm dia menggeleng laju2.. Ummi pon same.. Leklu.. Huhu!!

Inilah 'pemasam' tekak yang saye maksudkan itu :)

Ikan Mabong Masak Asam Jawa

Bahan-bahannya :-

- 5 ulas bawang kecil - Dihiris
- 5 ulas bawang putih - Dihiris
- 2 inci halia - Dihiris
- 9 tangkai cili padi - Dibelah 2

- 1 sudu besar biji sawi

- 1 mangkuk air asam jawa

- 3 ekor ikan mabong yang digoreng dengan garam dan kunyit

Bahan-bahan lain :-

- 2 sudu besar minyak untuk menumis
- Garam dan Gula secukup rasa

Cara saya memasak :-
  • Panaskan minyak dan tumiskan hirisan bawang merah, bawang putih, halia, cili padi dan biji sawi hingga kekuningan dan naik bau. 
  • Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih seketika.
  • Masukkan ikan yang digoreng dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Biarkan seketika. Lagi lama lagi sedap sebab rasa masam tu akan meresap ke dalam ikan goreng tadi :)..
  • Tutup api dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas.
Dan inilah hasilnya..


Sekian..

2 ulasan:

  1. hai ina...smalam puas godek cari blog ina, kat follower tu x der plak nama blog. sib baik ina komen, dpt gak akk buka blog.
    Selamat berkenalan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Suka dapat kenal ngan akak :)
      Tapi blog ina x semeriah blog akak la taw..
      Blog syok sorang2 jer,hehe!!

      Padam