Kebahagiaan Kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Jumaat, 14 September 2012

Puding Kastard Fruit Cocktail

Semalam member opiz order 50 bekas Puding Kastard Fruit Cocktail untuk jamuan raya di opiz wife dia kat JPM. Thanks syazhwan :) 

Tetibe teringat lak kat kakJue sebab dah banyak kali tanye bile nak start jual puding balik.. Oh yer, b4 saye ade letak puding tu kat pantry opiz. Tolak kat Kelab Bahagian.. Tapi sejak ramadhan saye stop letak coz yela.. bulan pose kan. X best la kalo letak, cam xhormat bulan pose lak. 

Dah alang2 si syazhwan ni order, saye buatla lebih sikit untuk jamu member2 unit tersayang.. Itupun dapat sikit je, ingat ke dapatla penuh sebekas.. Okla, lainkali ina buat lagi k!! 

X lupa juga untuk sahabat saye, Aiza Aziz.. Terima kasih aiza coz x lokek kongsi resepi puding ngan akak.. Sampai leh buat bisnes lagi walaupun kecil2an.. Terima kasih.. Jasamu tetap dikenang :) Aiza ni dolu Pembantu Akauntan Kontrak kat sini. Tapi dah tamat kontrak dah n sekarang ni dia sambung master kat UKM.. Bukan rezeki dia dapat sambung kontrak.. insyaAllah semoga satu hari nanti aiza akan dapat jawatan yang lebih baik bersesuaian dengan kelayakan yang aiza ada :)

Jadi, saye pon nak gak kongsi resepi ni ngan kawan2 sekelian.. Xrugi pun kongsi ilmu yang kite ade (ilmuresepijepon..) Meh copy paste.. 

(Bahan2 ni untuk 50 orang, insyaAllah..)

Bahan Untuk Puding Kastard :-




(Peringatan :- Saya guna sukatan bekas puding.. 
~ Cawan = Bekas Puding ~)
  • 4 cawan tepung kastard
  • 20 cawan air
  • 2 cawan gula
  • 1 tin susu pekat 

Cara saya membuat :-
  • Masukkan Tepung Kastard dan Air di dalam bekas. Kacau hingga larut dan tidak berketul.
  • Kemudian, masukkan Gula dan Susu Pekat. Kacau lagi hingga sebati.
  • Tapiskan bancuhan dalam periuk.
  • Masak di atas api yang perlahan. Kacau sentiasa hingga likat dan berat.
  • Tutup api. Masukkan ke dalam acuan, biarkan sampai suam, baru sejukkan ke dalam peti ais.

Bahan Untuk Kuah Fruit Cocktail :-




  • 3 tin susu cair
  • 3 tin fruit cocktail
  • Nata de coco - ikut suke nak banyak mane..
  • 6 tin air (saye sukat pakai tin fruit cocktail)
  • 3 cawan gula


Cara saya membuat :

  • Masukkan Air, Gula & Air Fruit Cocktail (Asingkan buahnye dulu taw..) ke dalam periuk. Kacau sampai gula hancur.
  • Kemudian masukkan Susu Cair, Buah Fruit Cocktail & Nata de Coco. Didihkan dengan api sederhana. Tutup api.
  • Sejukkan dalam peti ais.

Inilah rupenye bile dah siap..




Tiada ulasan:

Catat Ulasan