Kebahagiaan Kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Khamis, 20 September 2012

Serawa Durian

Lokasi : Teratak Tinggi Melangit, Presint 9

Dialog

Annisa : Umi... Icha nak buah uyan.. 
(Adik pasang jer telinga..)
Assyifa : Umi... pa nak iyan.. (Lembut jer...)
Ummi : Anak ummi nak durian.. Nanti ajak ayah beli yer..

Esok terus pi cari durian.. Kitorang memang dah aim 2 tempat ni.. musim durian ke, bukan musim durian ke, 2 tempat ni kompom ade jual punye.. 
(1) tepi jalan nak ke jusco equin, 
(2) kat pekan dengkil.. 

Mula2 kitorang ke tempat (1), lorrr!!! xde pulak.. Pastu terus ke lokasi (2).. Alhamdulillah ade rezeki anak2.. Tapi kali ni macam tauke durian tu taw2 tempat dia sorang je jual durian.. Selalu paling cikai yang kecik2 tu dapatla 4 biji RM10. Tapi kali ni 2 biji RM10!!.. Mak aihh.. Last2 cekMan beli yang sekilo 8 hengget 2 biji.. Katenye biar besar sikit asalkan puas hati.. Timbang2 kenala RM38. Bolehla, asalkan anak2 dapat makan buah durian. Nanti kang xpasal2 meleleh lak air lior diorang kek terliur nak ke buah 'uyan' ;) 

Sampai je umah, terus nisa ngan syifa suruh ayahnye kupas durian.. siannye la haii.. Last2 xabes, saye amek ulas durian tu masukkan dalam  bekas, pastu simpan peti.. 2 hari dok dalam peti xberusik dah. Memang budak2 ni bile teringin dapat makan sekali pon dah cukup.. Memang betulla sekali, xderk ulang2 dah.. 

Inilah hasilnye :-

~ Serawa Durian ~

Cicah roti sedap ni.. Pagi tadi bawak bekal gi opiz sikit jamu kawan2 makan.. Thank u kawan2 sebab sudi habiskan especially Pn. Roosni my EO, sebab dia orang last sekali  habiskan dan siap basuhkan bekas lagi.. :)

Saye buat serawa ni simple jer..

Bahan-bahan :-
  • Durian
  • Santan
  • Biji sagu
  • Air
  • Daun pandan
  • Gula
  • Garam
Cara membuatnya :-
  • Masukkan air, ulas durian dan daun pandan dalam periuk. Masak hingga menggelegak.
  • Perasakan dengan sedikit garam dan gula. Kemudian masukkan biji sagu yang direndam tadi.
  • Last sekali masukkan santan dan timbuk selalu agar santan tidak pecah. Kacau hingga serawa benar-benar masak.
  • Sedia untuk dihidangkan.
P/S : Lagi sedap kalau diletak gula merah. Tapi dalam resepi ni xder sebab kat umah dah kehabisan gula merah.. Serawa ni sebenarnye lagi sedap kalau dimakan sejuk. Cam aiskrim durian jer rasenye.. Nyam!Nyam!! 

Sekian.. :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan