- Ayam - 1/2 ekor
- Rempah kari daging
- Pes cili kering - 1 sudu
- Bawang kecil - 2 biji (Hiris)
- Bawang putih - 2 ulas (Hiris)
- Halia - 1/2 cm (Hiris)
- Bunga lawang
- Bunga cengkih
- Buah pelaga
- Kulit kayu manis
- Ubi kentang - 3 biji (Belah 4)
- Santan - 200g
- Kerisik - 2 sudu
- Air - 1 cawan
- Daun kari - 1 tangkai
- Minyak
- Garam
Cara ummi memasak :)
- Panaskan minyak, tumiskan halia, bawang merah, bawang putih, daun kari, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan pes cili dan air hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan ayam, sedikit air dan kerisik hingga ayam empuk.
- Masukkan ubi kentang dan santan. Kacau selalu supaya santan x pecah.
- Kemudian perasakan dengan garam mengikut citarasa masing2.
- Masak lagi hingga ubi kentang empuk dan siap untuk dihidangkan.
Simple jer..kalau perasan saye ni masak jenis 'campak-campak' jer kan..hehehe!! Ok, lehla try kalau sudi..huhu..ayat cam sedih jer bunyi..
Sekian... :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan