Arini jumaat, rehat lame sikit sampai kol 2.45 ptg.. Lehla balik umah. Lagipon malam ni lepas buka puasa nak balik kampung. Dah balik umah ni lehla kemas2 ape yg patut. Kemas baju, kemas umah.. yela, nak tinggal 2 hari ni xnakla tinggal umah bersepah kan :) Bila dah siap2 kemas tu, tengok jam baru kol 1.25.. Nak buat ape yer?? Nak tido setakat 1 jam tu mane puas, jadi saya buatla agenda masak memasak untuk berbuka nanti.. So, inilah hasilnya :-
DAGING GORENG
Bahan-bahan :-
- Daging
- Kunyit serbuk
- Garam
- Bawang besar - 1/2 labu (Hiris)
- Bawang putih - 2 ulas (Hiris)
- Halia - 1/2 cm (Hiris)
- Serai - 1 batang
- Cabai besar - 1 biji (Hiris)
- Minyak
- Air - 1 cawan
Cara saya masak :)
- Gaulkan daging dengan garam dan kunyit serbuk.
- Panaskan minyak, gorengkan daging tadi hingga kering air daging.
- Tambahkan air (jika perlu), bukan ape, nak bagi daging tu sampai betul2 empuk dan tak liat. Biarkan sampai air tu kering.
- Kemudian, masukkan serai, halia, bawang besar, bawang putih dan cabai besar yang dihiris tadi.
- Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Senang jer.. macam biase,kita main campak-campak jer k!
Cer try kalo xpecaye.. hehehe!!
Sekian..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan