Aritu dengar member pejabat si saida citer sedapnye makan asam pedas tetel beli kat restoran asam pedas bangi, kecur lak air liur saye ni.. Nak masak kang, saye sorang je lak yg makan sebab cek man kureng sket makan asam pedas tetel ni.. Bagi dia asam pedas ni hanya sesuai untuk ikan saje. Boleh lak camtu?? Tak bervariasi betul.. Patutla anak bujang kite yg sorang tu memilih bebeno bab makan nih.. Pening mak.. Anak bapak.. Huhu!! Tapi, disebabkan kecur liur ni xabis2, dah sampai mimpi2 alahai!! Arini ari jumaat, lunch hour panjang kan.. Lehla kalo nak masak sementara nak tunggu cek man balik semayang jumaat.. So, saye ajakla jugak cek man pi pasar kat Presint 8 tu cari daging cincang nak wat gak asam pedas.. Daging cincang ngan tetel same ker?? Ape2 jela, lembu jugak kan.. So, terhasillah 1 lauk untuk berbuka puasa kami arini.. Cek man kenala blaja makan asam pedas selain ikan ni yer :)
ASAM PEDAS DAGING CINCANG
Bahan-bahan :-
- 1/2 kg daging cincang
- Daun kesum
- Air
- 2 keping asam keping
- Minyak
- Garam secukup rasa
- Sedikit gula
Bahan kisar
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 1 batang serai
- 1/2 cm kunyit hidup
- Cili kering (rebus dulu)
Cara saya memasak :)
- Masukkan daging cincang dan bahan kisar ke dalam bekas dan gaulkan hingga sebati.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan gaul di atas hingga pecah minyak.
- Masukkan air, biarkan hingga mendidih dan daging empuk.
- Kemudian masukkan daun kesum, asam keping dan perasakan dengan garam dan gula mengikut citarasa masing2. Biarkan hingga masak.
- Siap dan sedia untuk dihidangkan.
SEKIAN...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan