TOMYAM AYAM
Bahan-bahan :-
- 1/4 Ayam
- 1 bungkus pes tomyam Adabi
- 1 batang lobak
- 1/4 kobis bunga
- 4 batang putik jagung
- 1 biji tomato
- Cendawan tiram kelabu
- 1 cm halia
- 1/2 cm lengkuas
- 1 batang serai
- 5 biji cili api
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- Daun limau purut
- Air
- Garam
Cara saya memasak :)
- Rebus air, ayam, halia, lengkuas, serai, daun limau purut, pes tomyam dan bawang putih ke dalam periuk hingga menggelegak.
- Masukkan cili api, hirisan lobak, kobis bunga, putik jagung dan bawang besar. Biarkan lagi hingga ayam empuk dan sayur nampak lembut.
- Kemudian masukkan pula cendawan tiram kelabu dan tomato.
- Perasakan dengan garam secukupnya.
- Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Simple kan? Selamat Mencuba.. :)
Sekian.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan