DAGING KURMA
Bahan-bahan :-
v 200 gram daging
v
3 biji ubi
kentang (dibelah 4)
v
2 tangkai cili
besar
v
1 labu bawang
besar (Dibelah 4)
v
1 batang serai
(Diketuk)
v
1 keping asam
keping
v
Bunga lawang
v
Bunga cengkih
v
Kulit kayu
manis
v
Buah pelaga
v
Rempah kurma
v
Air
v
Santan
v
Minyak
v
Garam
Bahan Hiris :-
v
2 ulas bawang
kecil
v
2 ulas bawang
putih
v
1 cm halia
Cara saya memasak J
v
Panaskan minyak, tumiskan bahan hiris, serai, bunga
lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis hingga bawang
kekuningan.
v
Masukkan bancuhan rempah kurma dengan air. Kacau hingga
pecah minyak dan naik bau.
v
Masukkan daging dan air, biarkan hingga daging empuk.
v
Kemudian masukkan santan dan kacau sekali sekala agar
santan tidak pecah.
v
Masukkan asam keping, bawang besar dan cili besar.
Perasakan dengan garam mengikut citarasa masing-masing. Biarkan lagi hingga benar-benar masak.
v
Siap dan sedia untuk dihidangkan.
Sekian.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan