Kebahagiaan Kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Rabu, 15 Ogos 2012

Siakap Sambal Serai

Lauk ni adalah PeRMiNtaaN pERtAmA daripada cekman sepanjang bulan puasa ni. Dah nak sampai penghujung puasa baru ada request.. Bagus3x :).. Hmm.. sebenarnye niat cekman tu murni, xnak nyusahkan org umah dia ni mintak masak itu ini. Ape dimasak sume dibedal, asal ikhlas.. kompem sume sedap punyer.. "Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senangnyer hati".. Hehehehe!!! 
Layan.. ZaSsSSSS!!!

SIAKAP SAMBAL SERAI


Bahan ikan goreng :-
  • 1 ekor ikan siakap
  • 1 sudu garam 
  • 1 sudu kunyit serbuk
  • Minyak masak

Bahan kisar :-
  • 7 tangkai cili kering (rebus terlebih dahulu)
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 batang serai
  • 1 cawan air

Bahan lain-lain :-
  • 1 labu bawang besar (dihiris bulat)
  • 1 sudu garam
  • 2 sudu gula
  • 1 keping asam keping
  • 4 helai daun limau purut

Cara saya memasak :)

Step 1
  • Lumurkan ikan siakap bersama garam dan kunyit serbuk.
  • Panaskan minyak dan gorengkan ikan hingga garing. Angkat dan toskan ikan yang siap digoreng. Ketepikan.

Step 2
  • Panaskan minyak, tumiskan kesemua bahan kisar hingga pecah minyak dan naik bau. 
  • Kemudian masukkan asam keping, daun limau purut, bawang besar yang dihiris bulat dan perasakan dengan garam dan gula mengikut citarasa masing-masing.
  • Biarkan seketika hingga bahan tumisan benar-benar masak. Tutup api.

Step 3
  • Letakkan ikan yang telah siap digoreng di atas pinggan dan curahkan dengan bahan tumisan tadi.
  • Siap dan sedia untuk dihidangkan.

Sekian :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan